Illustratie das

Het Bos werd gebouwd in 1906 en was toen een boerderij waar men iets kon drinken en een boterham met platte kaas kon eten, bij “Mie in’t Bos” zoals ze in Merchtem nog altijd zeggen. Haar dochter “wisken” nam de fakkel over en legde haar hart en ziel in Het Bos. Nadien verkocht ze het door aan een familie met ambitieuze plannen, die het omvormden tot een taverne. Enige tijd later werd Het Bos door omstandigheden opnieuw verkocht.

In 1998 kregen wij de kans om Het Bos te kopen en uit te breiden met een speeltuin en een tuin vol diertjes waartussen de kinderen kunnen spelen. Dit laatste lag zeker mee aan de basis van ons succes.

Zo was ik vertrokken voor mijn eigen avontuur in de horeca, een niet zo merkwaardige keuze aangezien deze traditie reeds vele generaties teruggaat. Mijn ouders hadden jarenlang het gekende restaurant De Waet in Meise, een zaak die ze verder zetten van twee broers van mijn grootmoeder, en terug lieten openbloeien. Ook mijn grootmoeder werd samen met haar broers grootgebracht in een boerderij restaurant in Meise, toen men zich nog verplaatste met paard en kar, en er een Keizerin woonde waar nu de Nationale Plantentuin is, en waar hun boerderij mee verbonden was. Beter bekend als Domein Drytoren, eigendom en woonst van baron van Gysel de Meise. Hier begon voor onze familie, tot zover we konden achterhalen, hun verhaal in de horeca. Op dit domein in Meise is alles dus begonnen met wat toen heette 'Laitterie-Restaurant de la drève.

Later zouden de twee nonkels van mijn vader naast de kerk in Oppem restaurant Sans-Souci (De Waet) uitbaten, wat nu beter gekend is als Sterckshof. Voor de oorlog verhuisden ze terug. Naar de plasstraat in Meise in de patatentoren, zo genoemd omdat hier rantsoen van aardappelen verdeeld werd. Hier namen mijn ouders de fakkel over, startend met een achtergrond die nog steeds zijn vruchten afwerpt.

Zo adviseert mijn moeder me nog steeds met haar kennis over kwaliteit en bereidingen en helpt mijn vader bijvoorbeeld in herstellingen of aanpassingen aan de infrastructuur. Ondertussen ontwikkelt mijn zoon de BBQ tot zijn specialiteit onder begeleiding van zijn grootvader. Dit alles maakt dit familiebedrijf zo typisch. Samen werken, wat niet altijd even eenvoudig is, maar zo de kennis en ervaringen van generatie op generatie overbrengen waarbij elke generatie zijn accenten kan leggen maar steeds kan terugvallen op de kennis en ervaring van generaties voor hen, dit is de kracht van een familiale onderneming.

Taverne en ijssalon - Het Bos

Genieten in een rustige en unieke omgeving te Merchtem

Terug naar boven